miércoles, 28 de abril de 2010

Sopa de pa amb tomàquet


Aquesta sopeta es dona aires de modernitat però té els arrels profundament endinsats en la nostra tradició culinaria.

Ens evoca la catalaníssima sopa de farigola, que és en sí mateixa un exemple d’economia i que la saviesa popular enriquia si tocava, si calia aprofitar alguna cosa de la fresquera o si una bona notícia ho recomenava.

Aquí, senzillament, il.lustrem les minces llesques de pa sucant-les amb tomàquet de penjar, que és sens dubte el més adient per fer-li companyia al pa de la sopa o al d’un entrepà.

És àpat per a un sopar humil i entenc que el segón plat ha de ser igual de modest. Una truita a la francesa o de julivert, un parell de sardines de la costa –una semisalaó que trobareu a qualsevol parada de “pesca salada” del vostre mercat habitual- o un ou escalfat –“poché”-.

Un cop al plat o al bol us arribarà als sentits l’aroma de la farigola, la barreja de colors i les llunes de l’oli amb el que haureu amanit el pa després d’haver-lo sucat amb el tomàquet.


Ingredients per a quatre persones:

1 ¼ l. d’aigua o de brou vegetal molt lleuger.
8 llesques de pa del dia abans –tracteu-vos bé i escolliu un bon pa-
3 o 4 tomàquets de penjar.
Oli d’oli verge extra.
1 branca de farigola.
Un parell d’alls.
Sal.


Procediment:

Poseu l’aigua a bullir amb una mica de sal. Quan bulli amb alegria introdui-hi la branca de farigola per escaldar-la durant dos o tres minuts amb l’olla tapada i amb el foc apagat.

Talleu les llesques de pa molt fines i torreu-les lleument. Passeu-hi l’all pelat per aromatitzar-les i suqueu-les amb el tomàquet.

Amaniu el pa amb tomàquet amb un bon raig d’oli i disposeu les llesques als plats de servei.

Aboqueu-hi l’aigua molt calenta després de retirar la branca de farigola.

Els comensals aniran trencant les llesques i prenent cullerades d’aquesta sopa decididament mediterrània.


Variants:

Podeu fer la sopa amb brou vegetal o amb un brou de gallina ben lleuger.

Podeu posar un ou cru sencer o batut a cada plat abans d’abocar-hi l’aigua calenta.


Pierre Roca

No hay comentarios:

Publicar un comentario