sábado, 14 de julio de 2012

Modes prescindibles, hàbits curiosos i costums menyspreables.

Per raons que no aconsegueixo entendre, un dels meus restaurants preferits, dels de la nova fornada, segment preus moderats, ha decidit empastifar cada plat, sigui entrant, carn, peix o postres, amb ratlletes d’un producte que recorda de lluny el vinagre de Mòdena.

Les ratlles són gruixudes i abundants, el que té dues conseqüències: per una banda la presentació, l’estètica, és gairebé la mateixa per tots els plats i per altra banda tots tenen present el fotut sabor de la pasteta granatosa.

Si el líquid espès en qüestió fos el que diuen que és –Acetto di Mòdena- seria deliciós, costaria un ronyó i no en posarien gairebé mai, el que només podria tenir bones conseqüències, atès que per sort la majoria de plats no necessiten ni el sabor ni el color del vinagre balsàmic.

Malauradament, el producte que utilitzen amb una generositat digna de millor causa només recorda vagament l’amaniment que fabriquen a Itàlia i que es ven, quan és autèntic, a preu de Maserati.

¿Perquè un cuiner jove, prometedor, format a les millors cases i seguit de prop per crítics, gastrònoms i caçadors de talents perd el nord d’una forma tan evident? Confesso la meva perplexitat i la meva ignorància. No ho entenc. Se m’escapa. Puc elaborar teories, fer volar coloms i caure en el terreny llefiscós de les suposicions però segueixo sense poder donar una resposta clara i convincent.

Observo darrerament d’altres derives que deuen obeir –o això suposo- a tendències, a modes o a agosarades tècniques de marketing.

A la meva primera –i possiblement última- visita a un dels “novíssims” de l’Eixample barceloní em van servir una amanida de llenties acuradament buidada de gust. Les llenties –un producte tant o més ibèric que els porcs criats a les deveses d’Extremadura- eren de pot, d’un color clar malaltís i guarnides amb profusió de retalls de diferents tipus d’enciam. Rajolí d’oli, un altre de vinagre i, això sí, un plat espectacular, compromís entre la palangana i el bol “king size”. Reconec que el rumb del dinar es va adreçar amb la carn, realment bona, molt ben feta i millor servida.

La tercera observació és per un establiment turístic situat al Roc Sant Gaietà. Un lloc que podria ser correcte però que no ho és i on el patró, a més, un tipus d’aspecte imposant, tracta sense respecte al personal de servei davant dels clients.

En aquest cas el que em sembla fascinant és que el tipus, a més de l’absoluta improcedència de la conducta que exhibeix, no tingui present l’efecte desastrós de la seva actitud. La clientela emmudeix i es mou incòmoda a la cadira mentre el patró es comporta com el brètol que és. Quan hi vaig ser els comentaris amb els veïns de taula eren més que negatius. El restaurant no és cap meravella però podria ser simpàtic, possibilitat que s’esvaeix amb les males maneres de l’homenot. No crec que cap dels clients d’aquell vespre hi tornem. Aconsello al personal de sala –no vaig accedir a la cuina- que parli seriosament amb aquell cap mal encarat o que intenti abandonar un lloc tan sinistre.

Com podeu comprovar no esmento noms quan els comentaris són negatius. Qüestió de respecte, però també d’atorgar marge d’error, recordant que ningú és perfecte.

Per sort.


Pierre Roca





No hay comentarios:

Publicar un comentario