sábado, 29 de septiembre de 2012

Crema de verdures i aroma de safrà.


Les cremes o purés cremosos de verdura són una excel·lent forma d’aprofitar les restes de vegetals o els preus més interessants en funció de les temporades.

Si a sobre utilitzem un brou també de verdura com a líquid de cocció el resultat és molt més saborós i si, com aquest cop, cuidem especialment la textura i ho rematem amb l’afegit d’uns brins de safrà, l'humil crema es converteix en una delicadesa digna de les millors taules.

Aquesta intenció, la de fer una crema molt suau i elegant, ha estat el punt de partida de la recepta que us descric a continuació.


Ingredients:

Dues cebes normals de bona mida.
Una ceba roja.
Un porro gros.
Un carbassó.
Dos alls.
Tres pastanagues.
Julivert, sal, oli.
Oli verge.

Un parell de litres de brou vegetal fet amb un porro, un fonoll, una ceba picada amb tres claus d’espècia, un parell de fulles de llorer, una branqueta de farigola, una mica de julivert i una penca d’api.


Procediment:

Comenceu per fer el brou de verdures en una olla on haureu posat aigua amb sal a bullir.

Netegeu bé les diferents verdures i talleu-les a trossos que càpiguen a l’olla, menys la ceba on clavareu els tres claus d'espècia, que ha de romandre sencera.

Aprofiteu la part verda del porro –que no la tallin i la llencin a la verduleria!- netejant-la bé per eliminar la terra.

Quan bulli l’agua bull poseu tots els ingredients i ho deixeu coure una hora i mitja.

Apagueu el foc i deixeu el recipient tapat.


Per la crema, talleu les verdures a bocins més aviat petits.

Poseu oli a una cassola ample i poseu-la a foc suau.

Quan l’oli sigui calent aneu-hi posant els daus de verdura, començant per la pastanaga, deixant que es faci una mica, seguint amb les cebes, els alls i el porro de la mateixa manera i incorporant-hi finalment el carbassó.

Saleu i deixeu que es vagi fent a foc suau.

Quan el brou és fet, traieu les verdures, reservant-les. Traieu els claus d’espècia de la ceba i llenceu-los, llençant així mateix les fulles de llorer i la branca de farigola.

Piqueu grollerament la verdura del brou i reserveu.

Quan la verdura de la cassola és ben feta i va agafant un bonic color daurat, apagueu el foc i traieu-la del recipient, deixant-la reposar a una escorredora perquè perdi l’excés d’oli.

Poseu l’olla del brou al foc i porteu a ebullició.

Agafeu una olla més petita i poseu-hi tota la verdura. La del brou i la de la cassola. Quan el brou torna a bullir, incorporeu-lo a cullerots a l’olla petita fins cobrir abastament la verdura.

Poseu al foc l’olla petita i feu bullir uns minuts el contingut, afegint-t’hi els brins de safrà.

Apagueu el foc i endolleu la “minipimer” o el seu equivalent.

Tritureu acuradament i durant una bona estona la verdura dins de l’olla petita, fins aconseguir la textura de crema.

Passeu la crema obtinguda per un colador de malla fina o per un colador xinès.

Incorporeu-hi un raig generós d'oli verge lentament sense deixar de batre manualment amb una batedora de filferro per integrar la barreja. Oloreu. El deliciós i evocador aroma del safrà us farà tancar els ulls de plaer.

Tasteu de sal, serviu i deixeu-vos afalagar per la família o els convidats.


Pierre Roca

No hay comentarios:

Publicar un comentario