martes, 9 de junio de 2015

LLAVORS.

Que la planta baixa de les cases de l’Eixample poden tenir molta màgia és evident, com és evident que la màgia pot ser senzilla, natural i rica en punts de contacte amb els elements i amb els éssers vius.

Així és l’espai de LLAVORS, la botiga de queviures biològics del carrer Villarroel, 62, entre Diputació i Granvia.

En el seu moment es van eliminar els envans, convertint el volum en un espai gairebé diàfan que viu i respira per la porta d’entrada, per l’eixida del fons –per on entra una llum tímida i suggeridora- i pel cel obert, on l’efecte xemeneia impulsa l’aire, fent més amables les tardes d’estiu i regalant-nos una senzilla lliçó de física bàsica.

No es va buscar cap més efecte que la naturalitat, en línia directa amb el que la casa proposa als clients. Un ventall de productes dels que trobem a molts herbolaris de la ciutat però també –i sobretot- queviures de proximitat, verdura, oli, espècies, arròs, vins, cervesa, aigua, ous i altres ingredients plantats, criats i conreuats sense cap més ajuda que la dels elements naturals. L’aigua de pluja, l’aire i la feina quotidiana, rigorosa i esforçada de qui s’hi dedica.

El primer que observem quan visitem un mercat de productes naturals –per exemple el mercat dels dissabtes de Vilafranca del Penedès o els d’altres pobles de la nostra geografia- és que les fruites i la verdura no tenen l’aspecte quasi dissenyat del que trobem a les cadenes de súpers o a moltes –massa- botigues on es busca més l’estètica que el sabor.

Les pomes no són brillants ni perfectes, les peres són sovint bonyegudes i les patates polsoses. Tot, però, d’una qualitat magnífica. Els pagesos que han escollit aquesta via, cada dia més, per sort, s’aixequen a trenc d’alba, cullen el que és madur i viatgen als pobles on hi ha mercat o a la ciutat, portant el gènere a botiques com LLAVORS.

Els productes d’aquest “colmado” de la nova era no són els que surten als anuncis, bellíssims, de forma harmònica i pells envernissades. Els d’aquí arriben del camp, es posen als caixons de fusta de la botiga i les dones i els homes del barri compren el que necessiten per a un àpat familiar ric en sabors, aromes i propietats.

Els coneixements i l’experiència de la Desireé i l’Odon -la parella que creadora de LLAVORS- els ha portat a evolucionar cap els productes frescos cultivats per gent que coneixen bé. Gent que els porta mig sac de patates o un cistell de cebes o una caixa de pomes. O uns quants ous, unes peres, olives de les deu o dotze oliveres del mas, nous o ametlles o avellanes. Fulles de llorer, branques de romaní, farigola.

Un oli magnífic fet a Almatret, a pocs metres de l’Ebre, pèsols o faves quan és temporada. Fruita, cols, bledes, api, pastanagues. Germinats.

Viure, transmetre i compartir un altre ritme, les virtuts de la natura ben entesa, sense dreceres ni jocs de mans. Mínimes dosis de veritats elementals. Un retorn vivificant al punt d’inici.

De tant en tant organitzen un tast de vins ecològics o provinents de l’agricultura biodinàmica o de cerveses, fetes a Osona o a d’altres llocs del país. O de qualsevol altre producte, convertint l’esdeveniment en motiu de trobada, de conversa i d’intercanvi, com als interessants tallers de cuina que proposa la Desireé de tant en tant i que són molt concorreguts.

També tenen una petita secció amb els productes de bellesa d’una marca italiana especialmente curosa amb els ingredients. Hi trobem així mateix begudes bio, aigua de coco i una llista considerable de productes per viure millor, per gaudir i per optimitzar cada moment.

El producte, l’essència, la matèria primera i el discurs de LLAVORS són la terra i la seva relació amb els éssers humans.

El retorn a una idea massa sovint oblidada dels nostres orígens, de la natura, dels procediments, els gests, els sabors i les aromes naturals.

Les propietats de la fruita més humil, de qualsevol cereal o dels encurtits –per posar un exemple- fets amb aigua de mar, sense vinagre i absolutament deliciosos.

La botiga destil.la una actitud vital que és la de parella que l’ha creat. Una manera de fer que és ben present  a l’espai de l’Eixample barceloní i que no deixa indeferent.

La seva forma de viure i de comviure. De proposar.


Pierre Roca


LLAVORS
Queviures biològics.
Villarroel, 62 (entre Diputació i Granvia)
Barcelona
Tel. 931 777 210




 
LLAVORS, al 62 del carrer Villarroel

Material de primera!

Cebes roges arribades de la terra.

L'oli d'Almatret, tocant a l'Ebre.

Molt bones cerveses artesanes.

Els fantàstics ous d'en Mateu i un api al cistell.

La molt bona mel de romaní dels Muria.

Un vi negre de l'Empordà de nom evocador.

L'aigua de Benassal, als Ports, magníficament presentada.

Productes de bellesa de Bioearth, la marca italiana més exigent.

El logo de LLAVORS.

No hay comentarios:

Publicar un comentario